Jaki ekspres wybrać? - Kawa

profesjonalne ekspresy do kawiarni

Bywały czasy że była uznawana za

Niektórym trudno jest sobie wyobrazić poranka bez filiżanki kawy. I nic w tym dziwnego - kawa dzięki zawartości kofeiny wykazuje ponadprzeciętne właściwości pobudzające organizm zarówno pod kątem psychicznym, jak i f

Jaki ekspres wybrać? - Kawa profesjonalne ekspresy do kawiarni
izycznym. Przez wiele lat wokół kawy nagromadziło się bardzo dużo mitów i kontrowersyjnych informacji. Bywały czasy, że była uznawana za niezdrową, potem za zdrową i wszystko się tak przeplatało. Obecnie, po wielu badaniach, można stwierdzić, że kawa jest napojem, który korzystnie wpływa na zdrowie człowieka, o ile nie przesadzamy z wypijaną ilością. Sugerowaną idealną opcją są 3 filiżanki dziennie. Ciekawe jest także to, że preferencje smakowe dotyczące kawy są bardzo zróżnicowane. Dla niektórych ideałem jest typowa kawa włoska - czarna, mocna, gęsta - na przykład espresso. Inni wolą rozcieńczone napary, jak americano, a jeszcze inni preferują lekką kawę z dodatkiem mleka, jaką jest macchiato, cappuccino czy latte. Jednak niezależnie od gustów smakowych, powinniśmy wybierać ziarna kawy wysokiej jakości. Kawa włoska jest uznana za jedną z najlepszych, a że sprzedaż kawy jest prowadzona na bardzo szeroką skalę, nie będziemy mieli żadnych problemów z jej zdobyciem.


Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do

Do europejskich filiżanek napój z ziaren kawowca zawitał około XVI wieku i uważany był za medyczny specyfik. Kawa była bardzo rzadkim i drogim dobrem, długo niedostępnym dla ludzi z niskich czy nawet średnich warstw społecznych. Sytuacja uległa zmianie, kiedy Europejczycy założyli własne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Południowej, a Bliski Wschód przestał być jedynym dostawcą kawy dla Starego Kontynentu. Na początku XIX wieku już nie tylko elity, ale praktycznie każdy Europejczyk mógł raczyć się kofeinowym nektarem. Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do tej pory poziomu. Kawiarnie pojawiały się w miastach jak grzyby po deszczu. W samym tylko Wiedniu pod koniec XIX wieku funkcjonowało ich około 1200. W Europejskich sercach zagrzały sobie szczególne miejsca włoskie sposoby przygotowywania kawy. Takie określenia jak cappuccino, caffè czy latte macchiato zagościły na stałe w językach Starego Kontynentu, ciągle wzbudzając niewiarygodnie przyjemne skojarzenia. Kawa włoska stała się praktycznie jedyną, „prawdziwą kawą”; inna niż italska przestała istnieć. Ba! Dla wielu nawet nie ma prawa bytu.


Sprzedaż kawy dzięki temu rownież rośnie

Kawa to najlepszy napój na poranne rozbudzenie. Większość ludzi rozpoczyna swój dzień od filiżanki gorącego, czarnego espresso. Doskonale w tej roli sprawdza się kawa włoska. Pełna bogatego smaku i aromatu. Jeśli komuś taki rodzaj kawy wydaje się być za mocny, może do smaku dodać sobie mleka. Kawa jest wtedy delikatniejsza i może przypaść do gustu większej ilości koneserów kawy. Liczne promocje sprawiają, że coraz częściej do użytku domowego kupowane są ekspresy ciśnieniowe. Powodują one, że za sprawą jednego przycisku możemy się delektować dowolnie wybranym napojem. Od caffe latte do podwójnego espresso. Dla każdego coś innego. Sprzedaż kawy dzięki temu rownież rośnie, gdyż lepszej jakości ziarna kawy smakują bardziej, niż produkt byle jakiej jakości. Jeśli chcemy delektować się napojem, to powinniśmy użyć do jego przyrządzenia najlepszej jakości składników. A jeśli już mamy to wszystko, to ważne jest również w czym tę kawę zaserwujemy. Producenci prześcigają się w wymyślaniu przeróżnych udogodnień i gadżetów. Na przykład szklanki z podwójnymi ściankami pozwolą dłużej zachować temperaturę napoju.



© 2019 http://kawa.marica.lukow.pl/